etusivulle
etusivulleBiografiaRengon KeinuKeikkakalenteriLevytMarkun kamatKuvagalleriaBrief in english

Markku Renko - Biografia

Markku Renko

Markku aloitti trumpetinsoiton 13-vuotiaana kotikaupungissaan Heinolassa. Yhteissoittoa tarjosivat paikallinen puhallinorkesteri ja Heinola Big Band, jonka Markku sai johdettavakseen 16-vuotiaana (Ensimmäinen keikka oli Groovyssa 14-vuotiaana juuri Heinola Big Bandin kanssa!). Paikallistasolla Markkua opettivat Ensio Nokelainen ja Markku Johansson, Sulasolin kesäleireillä lisäksi Esa Koponen ja Touko Lundell. Paikalliset bändit ja koulun orkesterit tarjosivat mahdollisuuden sovittaa musiikkia, lisäksi lähellä pyöri kirjoittavia ja soittavia lahjakkuuksia; Markku Johanssonin lisäksi Heikki Keskinen, Jukka Tuovinen, Klaus Suonsaari, Markku Tabell ja oma veli Olli Renko.

1982-87 Markku suoritti musiikkkiopistoaineet Päijät-Hämeen Konservatoriossa saaden trumpetinsoitossa oppia Juha Pulkilta, Jouko Perälältä ja Kari Karjalaiselta. Lisää yhteissoittoa tarjoutui konservatorion Sinfoniaorkesterissa, Puhallinorkesterissa, erilaisissa vaskiyhtyeissä ja Lahti Big Bandissa.

1991 oli vuorossa asevelvollisuus, josta Markku todellakin suoriutui Puolustusvoimien Varusmiessoittokunnassa. Tältä ajalta on jäänyt historiaan Puolustusvoimien Soittomestaruuskilpailun voitto, sekä hieno jazzbändi jossa vaikuttivat seuraavat taiteilijat: Manuel Dunkel, Vesa-Matti Mattsson, Jarmo Saari, Arttu Takalo, Janne Maarala, Timo Mynttinen ja Juha Salonen. Yhteistyötä tehtiin myös Mika Huusarin bändeissä.

Vuosina 1987-2001 Markun opettajana toimi Olavi Koskela, tälle ajalle mahtuivat myös opinnot Pop/ Jazz Konservatorion opettajalinjalla ( 92-97 ) sekä jatkotutkinto 2001. Pop/Jazz Konservatoriossa opettajina toimivat mm.Raimo Korhonen, Jarmo Hoegendijk, Anders Bergcrantz, Simo Salminen, Pentti Lahti, Ingrid Jensen, Eric Vloiemans ja Kurt Weiss.

Koko opiskeluajan Markkua työllistivät TV-radio-ja äänilevyteollisuus ( n.500 äänitettä), Helsingin Kaupunginteatterin Musikaalit ( Piukat Paikat, Mambo Kings, West Side Story, Sound Of Music, Les Miserables, Cabaret ) sekä liuta kotimaisia huippubändejä: UMO, Espoo Big Band, Tapiola Sinfonietta, Suurlähettiläät, Maarit, Salsamania, Antti Sarpila Classic Jazz Orchestra, Mestarit Areenalla, Mamba, Oiling Boiling, Pepe Ahlqvist, Danny, Tapani Kansa, Niko Ahvonen, Julio Romero sekä Kallio Horns. Kaiken päälle riitti opetustyötä Pop/Jazz Konservatoriossa, Vantaan, Hyvinkään ja Riihimäen Musiikiopistoissa sekä Stadiassa. 90-luku tuntuikin hurahtavan melko nopeasti...

Ajatus oman musiikin tekemisestä vahvistui opintomatkalla New Yorkissa v. 2000. Trumpetisti Marvin Stamm kannusti Markkua oman levyn tekoon, suurena apuna olivat myös maailmankuulu trumpettipedagogi Laurie Frink ja säveltäjä Edgar Grana. Kotiin palattua perustettiinkin Markun musiikkia soittava Markku Renko Septet ( sittemmin Rengon Keinu ), tehtiin demo ja aloitettiin keikat. Debyyttilevy "Soul Searching" julkaistiin 2002.

Freelancertyö on sittemmin vaihtunut opetukseen ja oman musiikin tekoon. Nykyisin Markku asuu perheinen Jyväskylässä ja toimii trumpetinsoiton lehtorina Jyväskylän musiikkikampuksella. Tehtäviin kuuluu myös kevyen musiikin linjan toiminnan kehittäminen ja orkestereiden johto (kapellimestarioppeja Markulle ovat antaneet Petri Sakari, Atso Almila, Rauno Tikkanen, Ilpo Mansnerus, Toby Hoffman ja Jorma Panula). Kampuksella Markku johtaa Puhuri -ja Desipeliitat puhallinorkestereita sekä AO Jazz Orchestraa.

Vuosien varrella Markku on toiminut eräänlaisena musiikin sekatyömiehenä ( henkensä pitimiksi!!) niin muusikkona, säveltäjänä, sovittajana, opettajana, tuottajana kuin kapellimestarina mitä erilaisimmissa (musiikki-) yhteyksissä. Klassisella puolella ovat työnantajina toimineet Hyvinkään Orkesteri ( myös solistina), Kuopion Kaupunginorkesteri, Jyväskylän Kamariorkesteri ja Riihimäen Orkesteri (kapellimestari 2001-2003). Sydän on kuitenkin aina sykkinyt jazzille, ja Markku onkin tyytyväinen nykyiseen tilanteeseensa jossa hän voi jakaa oppilaille tietouttaan ja keskittyä oman musiikin tekoon.

2000-luvulla Markku on tehnyt bändinsä kanssa kolme soololevyä, sekä soittanut Savon Sotilassoittokunnan Big Bandissa lead-trumpettia MilJazz-konserttikiertueilla vuosina 2004-2012. Näistä konserteista on taltioitu kaksi Livelevyä, solisteina trumpetistit Marvin Stamm ja Randy Brecker.Rengon Keinu


Rengon Keinu
22.00 €

Soul Searching

Soul searching
22,00 €

Rengon Keinu:
015 Groove


Rengon Keinu: 015 Groove
22,00 €

mrmarkkurenko@gmail.com